...
Gruszka bez Fartuszka przepis Smakowity omlet z farszem 9

Słoneczny Zawijaniec z marchewką, cebulą i szczypiorkiem – Gruszka bez Fartusza poleca przepis na rozpieszczające śniadanie

Smakowity omlet z farszem marchewkowo, cebulowym, wzbogacony boczkiem i szczypiorkiem to danie, które zachwyci każdego smakosza! W Warzywniaku stawiamy na świeżość i jakość, dlatego polecamy przygotować nasz omlet ze świeżych najlepszych, lokalnych składników. Wtedy nie musimy doprawiać. Aromat świeżo ściętych warzyw będzie wystarczający.

Składniki:

      • Farsz:
            • 2 łyżeczki masła

            • 1 marchewka

            • 2 cebule

            • 4 kawałki grubo pokrojonego boczku

            • Szczypiorek

        • Omlet:
              • 4 – 6 jajek (najlepiej prosto z farmy, dzięki czemu omlet będzie miał złocisty kolor)

              • Sól (opcjonalnie, do smaku – jeśli boczek jest słony, sól może być zbędna)

              • Pieprz (opcjonalnie, do smaku – świeże warzywa cebula, marchewka, szczypiorek prosto z naszego Warzywniaka same w sobie są bardzo aromatyczne zatem polecamy bez piep…)

        Przygotowanie:

            1. Przygotowujemy farsz:
                  • Marchewkę obieramy i kroimy w drobna kostkę (około 0.5 cm).

                  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę wody i wrzucamy marchewkę. Lekko gotujemy, aż woda odparuje.

                  • Dodajemy łyżkę masła. Jeśli marchewka jest już wystarczająco miękka po wstępnej obróbce termicznej, dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i boczek pokrojony w kostki (około 1 cm).

                  • Smażymy, aż cebula zmięknie, a boczek się wytopi.

                  • Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Zestawiamy z ognia.

              1. Przygotowujemy jajka:
                    • Do miski wbijamy jajka. Jeśli używasz boczku, który nie jest zbyt słony, możesz dodać odrobinę soli do smaku. Pieprz dodajemy wedle uznania – świeże warzywa i tak zapewnią mnóstwo smaku! Dokładnie roztrzepujemy widelcem.

                1. Smażymy omlet:
                      • Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Wylewamy roztrzepane jajka.

                      • Na wolnym ogniu smażymy omlet, mieszając na początku szybko, później delikatnie od spodu, aby równomiernie się ściął.

                      • Delikatnie rolujemy omlet z jednej strony 
                      • Gdy jajka zaczną się ścinać, zsuwamy farsz na omlet. Rolujemy do końca zakrywając farsz, tworząc półksiężyc, pozostawiamy na chwilę na wolnym ogniu.

                  1. Finalizujemy danie:
                        • Zsuwamy omlet na talerz.

                  W Warzywniaku dbamy o detale! Polecamy udekorować omlet świeżymi ziołami i podawać z kromką chrupiącego pieczywa.

                  Smacznego!

                  Dodaj komentarz

                  Shopping cart

                  0
                  image/svg+xml

                  No products in the cart.

                  Continue Shopping

                  Warzywniak Warszawa: Gruszka bez Fartuszka

                  SPIN TO WIN Awokado!

                  • Do zdobycia pyszne i zdrowe awokado
                  • Do wygrania max 2x awokado w jednym dniu roboczym 
                  • Wygrywa pierwsza osoba która pokaże e-mail z informacją o wygranej w naszym Warzywniaku 
                  • 1 spin per email
                  • No cheating
                  Wygraj Awokado
                  Potwierdzam zapoznanie się z zasadami i wyrażam zgodę na ich przestrzeganie. Gruszka bez Fartuszka | SPIN TO WIN Awokado
                  Never
                  Remind later
                  No thanks
                  Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
                  Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.