Smakowity omlet z farszem marchewkowo, cebulowym, wzbogacony boczkiem i szczypiorkiem to danie, które zachwyci każdego smakosza! W Warzywniaku stawiamy na świeżość i jakość, dlatego polecamy przygotować nasz omlet ze świeżych najlepszych, lokalnych składników. Wtedy nie musimy doprawiać. Aromat świeżo ściętych warzyw będzie wystarczający.
Składniki:
-
- Farsz:
-
- 2 łyżeczki masła
-
- 1 marchewka
-
- 2 cebule
-
- 4 kawałki grubo pokrojonego boczku
-
- Szczypiorek
-
- Farsz:
-
- Omlet:
-
- 4 – 6 jajek (najlepiej prosto z farmy, dzięki czemu omlet będzie miał złocisty kolor)
-
- Sól (opcjonalnie, do smaku – jeśli boczek jest słony, sól może być zbędna)
-
- Omlet:
Przygotowanie:
-
- Przygotowujemy farsz:
-
- Marchewkę obieramy i kroimy w drobna kostkę (około 0.5 cm).
-
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę wody i wrzucamy marchewkę. Lekko gotujemy, aż woda odparuje.
-
- Dodajemy łyżkę masła. Jeśli marchewka jest już wystarczająco miękka po wstępnej obróbce termicznej, dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i boczek pokrojony w kostki (około 1 cm).
-
- Smażymy, aż cebula zmięknie, a boczek się wytopi.
-
- Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Zestawiamy z ognia.
-
- Przygotowujemy farsz:
-
- Przygotowujemy jajka:
-
- Do miski wbijamy jajka. Jeśli używasz boczku, który nie jest zbyt słony, możesz dodać odrobinę soli do smaku. Pieprz dodajemy wedle uznania – świeże warzywa i tak zapewnią mnóstwo smaku! Dokładnie roztrzepujemy widelcem.
-
- Przygotowujemy jajka:
-
- Smażymy omlet:
-
- Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Wylewamy roztrzepane jajka.
-
- Na wolnym ogniu smażymy omlet, mieszając na początku szybko, później delikatnie od spodu, aby równomiernie się ściął.
-
- Delikatnie rolujemy omlet z jednej strony
- Gdy jajka zaczną się ścinać, zsuwamy farsz na omlet. Rolujemy do końca zakrywając farsz, tworząc półksiężyc, pozostawiamy na chwilę na wolnym ogniu.
-
- Smażymy omlet:
-
- Finalizujemy danie:
-
- Zsuwamy omlet na talerz.
-
- Finalizujemy danie:
W Warzywniaku dbamy o detale! Polecamy udekorować omlet świeżymi ziołami i podawać z kromką chrupiącego pieczywa.
Smacznego!